404 Not Found


nginx/1.8.1

Tervetuloa


Tervetuloa FREMO-FIN-sivuille!

FREMO-FIN on vapaamuotoinen suomalaisten kaksikisko-H0-FREMO:sta kiinnostuneiden ryhmä, jonka tarkoitus on edistää FREMO-H0-moduuliradan rakentamista Suomessa.

Group photo, Lahti 2009, by Matti Bergström

Kiinnostuneet tekevät itse itselleen moduulin tai kaksi ja tuovat ne sitten erityiseen FREMO-tapaamiseen -- FREMO-treffeille. Tapaamisessa ajetaan yhdessä isolla yhteisellä radalla.

FREMO on varsin monimuotoinen. Erilaisia standardoituja päätyjä on pelkästään H0-mittakaavassa (1:87) kymmenkunta, lisäksi vielä eri mittakaavat ja kapearaiteiset radat. Lisää monimuotoisuutta tuovat erilaiset eri tavalla kehittyneet vaihde- ja pyörästönormit: on kaupalliseen kalustoon perustuvia, on ns. fine-scale-harrastajia ja jopa ns. PROTO-harrastajia jotka pienentävät pyörien ja vaihteiden toimintamitatkin mittakaavan mukaan.

FREMO-FIN ei pyri tuomaan FREMO:n kaikkea monimuotoisuutta vielä laajasti esille. Alkuvaiheessa on tärkeintä, että saadaan riittävästi yhteensopivia moduuleja joista voidaan rakentaa mielenkiintoinen ja liikenteellisesti mielekäs pienoisrautatie. Jotta kaikki koto-Suomessa tehdyt moduulit olisivat vaihtokelpoisia ja yhdistettävissä, on päädytty rajoittamaan monimuotoisuutta. Tämä voi tuntua pakkopaidalta mutta jostain on lähdettävä liikkeelle. Nämä moduulit on kuitenkin tehty yhteensopiviksi keskieurooppalaisen FREMO-H0-Europa-standardin kanssa.

Suomessa FREMO on vielä alussa. Aikataulun mukaista ajoa skaalakellon kanssa on jo harjoiteltu, vaunukortteja ei vielä.

Näiden sivujen tarkoituksena on kertoa suomeksi mikä on FREMO-FIN -- siis oikeasta keski-eurooppalaisesta FREMOsta nyt aluksi varsin raskaasti rajattu, mutta suomalaistettu suomalainen pienoisrautatiemoduulistandardi.

Kerromme myös muutamista perustekniikoista, joiden avulla uskomme moduulin kokoamisen onnistuvan helpoimmin.

FREMO-FIN-kantapöytä on joka kuukauden ensimmäinen tiistai Helsingin päärautatieaseman ravintola Pullmannissa n. klo 18. Ota yhteyttä etukäteen mikäli olet tulossa (yhteystiedot alla).


Lisätietoa

Kari Hovinmaa
Puhelin o5o-28o8
sähköposti: kari [piste] hovinmaa [miumau] kolumbus [piste] fi
e-mail: kari [dot] hovinmaa [cattail] kolumbus [dot] fi
Olli Keski-Rahkonen
sähköposti: okeskira [miumau] gmail [piste] com
e-mail: okeskira [cattail] gmail [dot] com
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.8.1